Има ли риск за почивката на туристите?

86 плажни ивици са неохраняеми. Защо се оказа трудно да се намерят концесионери на тези плажове, както и да има спасител на всеки плаж? Има ли риск за летовниците и каква ще бъде почивката на туристите това лято?

Най-много са безстопанствените плажни ивици на територията на община Царево – 19 на брой.

НА МОРЕ У НАС ИЛИ В ЧУЖБИНА: Какви ще са цените и къде да почиваме?

„Не е някакъв парадокс, че тези плажове в община Царево са най-много, тъй като тя е най-морската община в държавата - с близо 65 километра брегова ивица. Това доскоро не беше проблем за туризма, не е проблем и за Община Царево. Но напоследък набира скорост почиването като див метод и той започва да се превръща в проблем за общината. В общинския бюджет постъпват една част от средствата за концесии и наеми, но разпределена на тези 65 километра, на линеен метър се пада по не повече от 2 лева – 2,50 лева”, заяви за „Здравей, България” кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев.

И поясни, че сумата, която се отпуска за плажа „Корал”, е около 1200 лв.

Готови ли са концесионерите на плажовете за туристите?

„Само обслужването за един контейнер с отпадъци е 700 лева”, поясни кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев. Той беше категоричен, че общината не е против концесиониране на плажните ивици.

Със 17 по-малко са неохраняемите плажни ивици тази година в сравнение с летния сезон на 2017 г. От 86 неохраняеми плажове 50 на територията на област Бургас, а 23 на територията на област Варна и 13 – в област Добрич.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.