Хората се притесняват от зарази

Жители на симитлийското село Брежани алармираха за изникнало наскоро незаконно сметище над къщите ми.

Преди седмици хората забелязали камиони с боклуци да минават през селото им, а не след дълго започнали да усещат и неприятна миризма.

От няколко седмици районът над село Брежани се превръща в бунище, показват кадрите на наш зрител.

НЕЗАКОННО СМЕТИЩЕ: Дрехи 2-ра употреба се изхвърлят в полето

Хората се притесняват от зарази и се чудят, кой изхвърля боклука си тук.

Част от местните подозират, че боклукът е на съседните общини, включително и на Симитли. От Общината отричат.

„В администрацията до момента нямаме такъв сигнал. Ще бъде проверен, но имаме и съответните документи, в които показваме къде общината изхвърля боклука”, заяви Юлиян Мишев, зам.кмет по стопанските дейности в община Симитли.

ЗАРАДИ ДЕПО ЗА ОТПАДЪЦИ: Жители на Джерман - отново на протест

От началото на годината,според европейските изисквания общините нямат право да изхвърлят отпадъците си в сметища, затова са принудени да ги извозват до най-близките депа. И тъй като в Благоевград депо ще бъде изградено след около година, боклукът от Симитли и Благоевград се транспортира до Сандански или Разлог. Само, че за него има ограничения. От кметската управа се притесняват от екологична катастрофа в бъдеще.

„В момента ние изхвърляме в депото в Разлог и там ползваме 10% квота, която има държавата в депото, но тази квота, този обем ще бъде запълнен до максимум месец, по думите на кмета на Разлог, и след това вече не виждаме какъв е вариантът за хвърлянето на боклука. Къде ще трябва да изхвърляме боклука, нямаме решение, а депото в Благоевград не по-рано от една година ще бъде готово”, обясни Юлиян Мишев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.