Бившият ни посланик в Гърция с коментар малко преди подписването на историческия документ

Исторически момент в Балканската история. Атина и Скопие сложиха подписите си под споразумението за Република Северна Македония. В Гърция протестите на недоволните от споразумението продължиха до късно снощи, сред бомбички и сълзотворен газ. Но въпреки напора на протестиращите, правителството на Алексис Ципрас оцеля.

Гърция и Македония подписаха договора за името (ВИДЕО+СНИМКИ)

„И в двете страни, партиите, които са в център и център-дясно, обвиняват управляващите за това споразумение. Общо взето и в двете страна в момента в правителството е левицата и левицата от двете страни подписва това споразумение”, коментира в студиото на „Събуди се” Стефан Стоянов, бивш посланик на България в Гърция.

„Мнозинството от гръцките избиратели не подкрепят споразумението за името на Македония в основната част за името. Но има някои детайли, които бяха подробно разяснени от Ципрас и ръководството на СИРИЗА, които хвърлят малко па-различна светлина върху самото споразумение”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.

  • Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха днес в Преспа договора между двете страни.
  • С него се слага край на 25-годишния спор за името. Договорът предвижда ерга омнес име /за всеобща употреба/ - Република Северна Македония.
  • Договорът е със заглавие Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.