"Аккую" ще покрие 10 процента от енергийните ни нужди", каза турският президент

"Турция ще построи и трета атомна електроцентрала", заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от БГНЕС. По време на емисия на въпроси и отговори в социалните медии Ердоган каза, че Турция ще изгради своя собствена АЕ, след като тази в Аккую бъде построена от Русия.

"Аккую" ще покрие 10 процента от енергийните ни нужди", каза той и добави, че други 10 или повече проценти ще бъдат задоволени със строежа на втора АЕЦ, която ще се намира в Синоп. 

Москва отново влиза в АЕЦ "Белене", „Турски поток” може да завие към България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ердоган и руският президент Владимир Путин присъстваха на церемонията по началото на изграждането на АЕЦ "Аккую" в началото на април.

АЕЦ "Аккую" ще има четири реактора, всеки с мощност 1200 мегавата и ще бъде изградена от руския "Росатом".

Русия ще изработи първия реактор за АЕЦ "Аккую" през 2020 г.

Отделно от това Ердоган обърна внимание и на първия местен производител на автомобили, за който се очаква да допринесе с 50 млрд. евро към националния БВП.

"Ще видим тези произвеждани у нас национални коли през 2022 г., които ще изнасяме и на световния пазар", каза Ердоган.

Русия официално откри първата в света плаваща АЕЦ (СНИМКИ)

На въпрос за безработицата турският президент каза, че имат за цел създаването на 100 000 работни места с изграждането на големи индустриални райони.

Турската статистика отбеляза в началото на юни, че безработицата в страната във възрастовата група над 15 години, която през март е наброявала 3,2 млн. души, е намаляла с 432 000 в сравнение на годишна база.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.