Партията на президента се радва на по-голяма подкрепа и в гласуването за избор на депутати

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че печели нов мандат, цитирайки неофициални окончателни резултати от вота в неделя.

СНИМКИ ОТ ИЗБОРНИЯ ДЕН В ТУРЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

Държавният глава каза още, че управляващата коалиция, част от която е и неговата Партия на справедливостта и развитието, е извоювала мнозинството си в парламента.

Ердоган нарече изхода от неделните избори "успешен тест за демокрацията", пише Би Би Си.

Според последните официални данни, при преброени около 94% от бюлетините, той печели 53 на сто от гласовете.

Следва го кандидатът на опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) Мухарем Индже с около 31%. От формацията обаче твърдят, че първоначалните данни от вота, разпространяващи се от Анадолската агенция, са неверни и Ердоган не е получил подкрепата, която да му гарантира победа на първи тур.

Ако се окаже, че по-малко от 50% от участвалите във вота са подкрепили Ердоган, ще има втори тур на президентските избори.

Останалите претенденти за поста на държавния глава печелят под 10% от гласовете. Сред тях е и кандидатът на прокюрдската Партия на демократичните народи (ПДН) Селахатин Демирташ, който гласува в затвора в Одрин. Оттам - по телефона, той водеше и предизборната си кампания.

ИЗБОРИ В ТУРЦИЯ: Ще запази ли Ердоган властта? (ВИДЕО)

При преброени около 93% от бюлетините за избор на депутати Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган печели 43 на сто от гласовете. 

Избирателната активност на вота е била близо 87%.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА В РЕАЛНО ВРЕМЕ МОЖЕ ДА СЛЕДИТЕ ТУК

Повече от 1,5 милиона турски граждани зад граница гласуваха още преди сънародниците си в самата Турция. Според Централната избирателна комисия това е рекордна активност.

Още преди обявяването на окончателните резултати по улиците на различни градове в южната ни съседка привърженици на Ердоган започнаха да празнуват победата му.

Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието управляват Турция вече 16 години. Новият мандат го прави лидерът, който е бил най-дълго на власт в историята на южната ни съседка.

На този вот за първи път две бюлетини се поставяха в един плик, за първи път имаше битка между коалиции за Меджлиса, а гласуването се проведе в условия на извънредно положение. Пред всяка секция имаше полицаи и десетки, които стояха и наблюдаваха. Достъпът до избирателните секции преминаваше през редица проверки.

Въпреки засилените мерки за сигурност, изборите се оказаха кървави. Регионалният лидер на Добрата партия Мехмет Дурмаз беше застрелян при обиколка в района на Ерзурум.

КЪРВАВ ВОТ: Застреляха регионален лидер на партия в Турция

Изселниците от България са умалена картина на турското общество. В квартал "Байрямпаша", където живеят турци, изселили се още през 60-те и 70-те години на миналия век, масово се гласуваше за Ердоган.

Най-големият риск за Ердоган бе изборът за Меджлис. В тази надпревара управляващата партия се съюзи с националистите на Девлет Бахчели. Партията на националистическото действие неведнъж е накланяла политическите везни в полза на Ердоган, но сега се появиха признаци на разрив, след като турският президент не изключи алианс и с други политически сили.

След края на изборния ден първо бяха преброени гласовете за президентския вот, а след това - тези за парламентарния.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Тоня Димитрова

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.