Никола Димитров уверява, че зеленчукът, отгледан в страната му, е "най-вкусният на света"

Македонският външен министър Никола Димитров предлага „свеж“ стимул за всеки, който подкрепи началото на преговорите за присъединяването на страната му към ЕС, предава "Politico", цитиран от Агенция "Фокус". 

Гърция известява ЕС и НАТО, че няма против македонско членство

„Който подкрепи началото на преговорите за присъединяване на Македония в ЕС следващата седмица, ще получи пакет свежи македонски домати по пощата“, написа Димитров на профила си в социалната мрежа Twitter, уверявайки, че зеленчукът, отгледан в страната му, е „най-вкусният на света“. 

Продължаващият десетилетия спор за името с Гърция постави Македония в изчакваща позиция за влизането ѝ в НАТО и в ЕС в течение на години. 

Протести в Солун за името на Македония

Споразумението, постигнато между Атина и Скопие по-рано този месец, в момента прокарва пътя на страната за членство в организациите. 

Съветът за общите въпроси на ЕС, което е месечна среща на министрите от страните членки по европейските дела, ще се събере, за да обсъди разширяването на Съюза преди срещата на високо равнище на Съвета на ЕС в Брюксел по-късно тази седмица. Страните от ЕС се делят на два лагера – такива, които подкрепят разширяването и такива, като Франция и Холандия, които искат продължителна дискусия относно приемането на нови членове. 

Могерини: ЕС да започне преговори с Македония

Споразумението за името, което бе ратифицирано от македонския парламент скоро след подписването си, все още изисква одобрение и от законодателния орган на Гърция.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.