Преговорите за присъединяване на Черна гора към ЕС започнаха през 2012 г.

Европейският съюз и Черна гора отвориха нова глава в преговорите за присъединяването на страната към общността. Това се посочва в изявлението на Съвета на ЕС след срещата на министерско равнище на ЕС и Черна гора в Люксембург, посветена на преговорите за членство, информира БГНЕС.

Кои са отличниците от Балканите по пътя им към ЕС?

"11-ото заседание на конференцията за членство на Черна гора на министерско равнище се проведе днес в Люксембург, за да се отвори 17-та глава, касаеща икономическата и паричната политика", се казва в изявлението на Съвета на ЕС.

По този начин 31 от 35-те глави са отворени, обясниха от ЕС.

"Ако е необходимо, през втората половина на 2018 г. ще се проведат още конференции за присъединяване, за да се насърчи процеса", се казва още в документа.

Готови ли са косовските албанци и сърби да преодолеят различията?

Преговорите за присъединяване на Черна гора към ЕС започнаха през 2012 г. Заедно с нея още 4 държави са кандидати за членство в ЕС: Сърбия, Турция, Албания и Македония. Брюксел засега не дава конкретни дати за влизане на тези страни в общността, но през есента на миналата година председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че по негово мнение, Сърбия и Черна гора ще се присъединят към Европейския съюз до 2025 г. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.