Повдигнатите обвинения срещу тях заплашват свободата на медиите, заяви Мая Коциянчич

Повдигнатите от съд в Мианмар обвинения срещу двама журналисти от агенция "Ройтерс" заплашват свободата на медиите, заяви говорителката на Федерика Могерини Мая Коциянчич.

„Днешното решение на съда да повдигне обвинения срещу кореспондентите на Ройтерс Ва Дон и Кя Со Оо в съответствие със закона за държавна тайна от 1923 г. застрашава основните свободи, свободната преса и спазването на правата на гражданите да получават информация“, гласи изявление на Коциянчич.

Тя отбеляза, че Евросъюзът следи от близо съдбата на двамата журналисти, които бяха арестувани през декември 2017 г. „Служителите на медии трябва да имат възможността да работят без заплахи, преследвания, необосновани арести и наказания“, подчертава представителят на Брюксел. „ЕС разчита, че обвиненията против тези двама журналисти, осъдени само за това, че са се ползвали от правото на свобода на словото и са изпълнявали професионалните си задължения, ще бъдат свалени,, иш те ще бъдат незабавно освободени, за да могат да се съберат със семействата си и да продължат важната работа, която вършат“.

Задържаните кореспонденти на Ройтерс отразяваха широк кръг от проблеми в Мианмар, включително положението на мюсюлманското малцинство рохинджа в щата Ракхайн. Ако бъдат признати по повдигнатите срещу тях обвинения, тях ги грозят присъди до 14 г. затвор.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.