Футболистите и треньорът им с първа публична изява

12-те момчета и техният треньор по футбол, които бяха блокирани в наводнена пещера в Тайланд, се появиха за пръв път публично, след като бяха спасени. Облечени с бяло-зелени футболни фланелки с образа на глиган, по името на клуба им "Диви глигани", те се смееха и си играеха с футболна топка, докато отиваха към подиума за излъчваната на живо по телевизията пресконференция, съобщават световните агенции.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Младежите разказаха за деветте дни, прекарани в пълен мрак, преди идването на екипа международни спасители. Едно от тях нарече спасяването им „чудо”.

„Опитахме се да излезем сами, като прокопаем тунел навън. Не можехме само да чакаме властите да дойдат за нас“, разказа треньорът им.

Как децата от Тайланд почетоха паметта на водолаза, загинал при спасяването им? (СНИМКИ)

Отборът не е разполагал с храна до момента на откриването си в дълбините на подземния комплекс и е оцелявал само благодарение на водата, стичаща се по стените на пещерата.

За да се избегне допълнителния стрес за младите футболисти, въпросите на журналистите бяха предварително подбрани и одобрени от психиатри. Медиите бяха предупредени да бъдат изключително внимателни при задаването на важни въпроси, които биха могли да предизвикат непредвидени вреди.

Успешната спасителна операция в Тайланд - невъзможна без ролята на треньора

След спасяването си момчетата и треньорът им прекараха седмица в болница. Според лекарите, въпреки тежкото изпитание, те са в добро физическо и психическо здраве. Те посъветваха семействата през следващия поне един месец да не позволяват на децата да се срещат с медиите.

СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА В ТАЙЛАНД: Пещерата се превръща в музей, правят филм по случая

Припомняме, че младежите прекараха повече от две седмици в пещерата, след като отидоха да я разгледат след тренировка на 23 юни, а придошлата вода блокира изхода.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.