Генсекът Столтенберг подчерта, че съюзът изцяло подкрепя готовността за евроатлантическа интеграция на Грузия

Напълно неприемливо е Русия да се произнася по членството на Грузия в НАТО. Русия няма думата, заяви на пресконференция генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.
Русия няма право да решава от името на своите съседи, какво те да правят, каза той, цитиран от БТА.

Кремъл: Споразумението между Гърция и Македония не укрепва сигурността на Балканите

Грузия е независима страна и има правото да избира пътя си, включително споразуменията за сигурност, които сключва, добави той. По неговите думи разбирането, че решенията на Грузия, взети демократично, са провокация, е напълно погрешно и е опит за възстановяване на положението, в което "великите сили" решават какво да се случва с малките държави. По приемането на Грузия в НАТО решението е на властите в Тбилиси и на 29-те страни от пакта, заяви Столтенберг.

Започна скринингът в Македония за подготовка на преговорите за присъединяване към ЕС

Изцяло подкрепяме стремежите на Грузия към НАТО и потвърдихме готовността да приемем страната в алианса, както заявихме на срещата в Букурещ през 2008 година. Ще продължим да работим заедно с грузинските власти по подготовката. Реформите в Грузия напредват, важно е усилията да продължат. Призоваваме Русия да изтегли силите си от тази страна, добави Столтенберг. Попитан какво трябва Грузия да направи, за да бъде приета в НАТО, той посочи необходимостта от осъвременяване на службите за сигурност и на правораздавателната система, както и да се повишат изискванията към въоръжените сили. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.