Това са най-опустошителните горски пожари в страната от 2007 г. насам

Това са най- опустошителните горски пожари в Гърция, по- трагични и от огнената стихия, която изпепели Пелопонес през 2007 г. и отне живота на десетки. В момента най- рискова е ситуацията в източната част на Атика. Искрата на пожарите пламна първо на запад в Кинета.

Вчера следобед огън избухва и в село Мати на около 40 километра източно от Атина и заради силния вятър се разпространява бързо до жилищни райони и стига до Рафина.

Премиерът Алексис Ципрас съкрати посещението си в Босна и видимо разтревожен се върна за Гърция още снощи, а днес направи обръщение по телевизията. Обяви тридневен траур.

ЗА ОГНЕНИЯ АД ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Българка открила 24 души, които загинали прегърнати

„Но не трябва да се оставим скръбта да ни съкруши, защото това са часове на борба, единство, кураж и солидарност”, заяви Ципрас.

Всички огнеборци в района на Атика са мобилизирани. Властите обясниха защо пожарите се превърнаха в огнен ад.

„Въпреки спешната и масова мобилизация на пожарната команда, увеличаващата се сила на вятъра - със силни пориви и бързото движение на огъня, доведоха до бързото му разпространение в населени райони. В резултат, жителите и гостите на района не са имали време да избягат, въпреки че са били само на няколко метра от морето или в автомобилите си”, разказа Ставрула Малири, говорител на Противопожарната служба.

ЖИВОТ ПОД ПЕПЕЛТА: НЕВИЖДАНАТА ТРАГЕДИЯ В АТИНА - В СНИМКИ (ГАЛЕРИЯ)

В района са изпратени специално обучени военни сили и Националната гвардия, за да подсилят патрулите на гражданска защита. Министърът на отбраната Панос Каменос съобщи, че дронове и летателни апарати ще подават на живо кадри до спасителите.

Засилените мерки идват на фона на нарастващите спекулации, че причината за трагедията е умишлен палеж. Снощи Гърция активира механизма за защита на Европейската комисия. Първи на зова за помощ се отзоваха Испания, Кипър и България. В борбата с огъня се включват и екипи от Италия, Германия, Полша, Хърватия, Турция и Русия.

АПОКАЛИПТИЧНА КАРТИНА: Опустошителният пожар в Атина (НЕИЗЛЪЧВАНИ КАДРИ)

„Нашата роля в момента е да помогнем на Гърция да потуши пожарите и да бъдем близо да населението в този труден момент”, обясни Карлос Мартин Руис Де Гордехуела, говорител на ЕК.

Еврокомисарят по хуманитарна помощ и управление на кризи Христос Стилианидис отпътува за засегнатите райони в Гърция.

Репортер: Тоня Димитрова

ВСИЧКО ЗА ОГНЕНИЯ АД В ГЪРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.