Сред основните причини за това е страхът им да не са в тежест на близките си

Самоубийствата сред възрастните хора в Сингапур достигнаха рекордни стойности през 2017 г. За това алармира местна неправителствена организация, цитирана от БГНЕС.

Основните причини за негативната тенденция са: страхът от това да се превърнат в тежест за семейството, преустановяването на социални контакти, физическите увреждания и влошаването на психичното здраве.

Сингапур ще използва дронове за доставка на медикаменти

Данните сочат, че през миналата година 129 души над 60-годишна възраст са се самоубили. Това е най-високият брой досега и представлява почти 36% от общите случаи на самоубийствата през цялата година.

Сингапур от години се бори с ниски нива на раждаемост и по-дълъг живот. Експертите описват проблема като „демографска бомба с часовников механизъм”.

Официалните прогнози показват, че броят на гражданите в Сингапур на възраст над 65 години почти ще се удвои - от 500 000 през 2016 г. на 900 000 през 2030 г.

ДОБРОВОЛНА СМЪРТ: 104-годишен учен отиде в Швейцария, за да сложи край на живота си

Други развити държави също са изправени пред предизвикателствата, свързани  със застаряването на населението. Миналата седмица стана ясно, че Япония планира да привлече повече чуждестранни работници, за да се справи със сериозен недостиг на работна ръка, причинен от застаряването на населението в страната.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.