Проектът е победител в международния конкурс за дизайн

Въртящ се и покрит с дървета небостъргач се очаква да стане най-високата сграда в Мелбърн, Австралия. Проектът бе обявен в сряда за победител в международния конкурс за дизайн, предаде Си Ен Ен.

Предложеният проект носи името "Green Spine". Строежът ще започне през 2020 г. Той ще се състои от две основни кули. Най-високата ще достигне над 356 метра. Изграждането ще струва повече от 2 млрд. австралийски долара (1,4 млрд. долара).

Най-високият небостъргач в Европа е почти завършен (ВИДЕО+СНИМКИ)

В допълнение към жилищното и търговското пространство, комплексът ще осигури обществени и открити съоръжения, включително "публично достъпна" покривна градина.

В Китай пуснаха изкуствен водопад върху фасадата на небостъргач (ВИДЕО)

Печелившото предложение е разработено от холандската фирма "UNStudio" и "Cox Architecture" в Австралия. Дизайнът му включва геометрични стъклени фасади и "гръбнак" от тераси и градини пълни с дървета и зеленина.

"Гледката е ключът към живеещите в града, така че създадохме вертикален булевард, който създава открито пространство, квартални зони, малки паркове и обществена дейност", каза главният директор на "Cox Architecture", Филип Роу.

"Смятам, че архитектурата се развива от края на 20-ти и 21-ви век, тъй като хората се образоват за околната среда. Връзката с ландшафта и зеленината е фундаментална човешка нужда", добави Роу.

"Отказването от рефлективните стъклени кули - към нещо по-свързано с околната среда - може да бъде тенденция, която ще се среща все по-често", каза директорът на компанията.

Стажант-редактор: Мариела Иванова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.