Коментират Иван Маджаров от БЛС и Иво Петров, национален консултант по кардиология

Около 12 лева за допълнителна задължителна здравна застраховка. Това е едно от предложенията за промени в здравноосигурителната системата. Темата обаче отвори много въпроси.

Кабинетът одобри над 16 млн. лв. допълнително за здраве

„Беше крайно време системата да се промени. Един от най-позитивните моменти, който стана ясен на срещата вчера, е, че министерството открито призна това, което всички знаем – средствата за здравеопазване са недостатъчни”, коментира проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология. „С около 10 пъти по-малко пари на глава от населението спрямо средното европейско ниво, постигаме един не лош резултат. Системата има нужда от още малко подкрепа. Трябва да се затворят течовете и трябва да има допълнително пари в здравеопазването, но не хаотично и безпринципно, както е в момента”, коментира още проф. Петров.

Ще плащаме ли повече за здравни вноски?

„Има много недоволство от сега съществуващата система и от нерегламентираните плащания.  За мен обаче е притеснителна думата „застраховател”. Застраховател е различно от осигурител”, заяви Иван Маджаров, председател на БЛС.

По думите му обаче остават въпросите със скъпите онколекарства, например, както и с другото скъпоструващо лечение, както и кой определя цената им.

„При многото проблеми, които има в момента, е достатъчно 2 да решим, но не и да правим грешна стъпка”, коментира д-р Маджаров. „Адмирирам министерството – не тръгна да прави силово закон, а преговаря с всички участници в системата”.  

„Българинът като пациент доплаща най-много”, заяви още проф. Петров.

„Почти 90% от заплатените случаи от НЗОК са в рамките на 700 лева”, заяви д-р Маджаров.

Професор Петров пък постави и въпроса защо България има най-много болници на глава от населението, а толкова много хора се нуждаят от лечение в чужбина.

„Тези болници са неефикасни. Нямаме нужда от много неефикасни болници. Имаме нужда от прибиране на броя на болниците и подобряване на ефективността”, заяви проф. Петров.

Още гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.