Това потвърди говорител на Комисията

Европейската комисия е обсъдила въпроса с върховенството на закона в Полша, но не е приела решение на заседанието си в сряда. Това потвърди говорител на ЕК, цитиран от БТА. Той не отговори на въпрос дали заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс е предложил Полша да бъде предадена на съд и това предложение е било отхвърлено от останалите еврокомисари.

Във вторник вечер Тимерманс заяви на пресконференция, че „комисията ще използва всички средства, с които разполага, за да поправи онова, което е необходимо”.

Полша ще блокира всякакви наказателни процедури срещу Унгария от страна на ЕС

Спешно е, няма време за губене, възможно е въпросът да бъде отнесен до Европейския съд”, добави той.

Съветът на ЕС също все още не е обсъдил и не е приел решения за по-нататъшното развитие на процедурата по член 7 от Общностния договор срещу Полша, заведена от ЕК. Австрийското председателство на Съвета на ЕС изрази надеждата, че все още е възможно да се постигне споразумение с Варшава.

Член 7 от договора за ЕС, задействан срещу Унгария и Полша, предвижда възможност дадената страна да бъде лишена от право на глас в Съвета на ЕС. Тимерманс подчерта, че се преследва не тази крайна цел, а преминаването през процеса на посочване и коригиране на грешките.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.