Целта е получаването на подкрепа на позицията на Тереза Мей по Brexit

Екипът на британския премиер Тереза Мей започна подготовка за провеждане на предсрочни парламентарни избори през ноември, съобщи вестник "Съндей Тайм". Целта е получаването на подкрепа на позицията на Мей по Brexit и запазването на премиерския й стол.

Тереза Мей за Brexit: Нека Европа даде алтернативни предложения

Стимул за такова решение бе неформалната среща на върха в Залцбург. Целта на предсрочните избори е да привлече обществената подкрепа за новия план за действие по Brexit, допълва вестникът, цитиран от БГНЕС.

Туск: Позицията на Лондон не е насочена към компромис

Изданието пише също, че обкръжението на Мей е решило да намали вътрешната опозиция срещу министър-председателя до предполагаемите избори. Според публикацията един от приближените й министри е заявил, че Мей вероятно ще подаде оставка през лятото на 2019 г., ако членовете на кабинета не се опитат да я сменят сега.

Юнкер: ЕС и Великобритания са като влюбени таралежи

Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 г. Преговорите за условията на изтегляне на Великобритания от ЕС продължават от лятото на миналата година и все още не са довели до значителен напредък. Наскоро в британските медии се появиха съмнения, че резултатът от преговорите може да бъде липсата на споразумение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.