Правителството планира да намали и дела на държавата в енергийната група Engie

Френските депутати дадоха зелена светлина за приватизирането на три от летищата на Париж, което е част от плановете на президента Еманюел Макрон за финансиране на иновациите и изплащане на дълга, предаде БГНЕС. 

Опозиционните партии изразиха несъгласие с плановете на правителството да продаде целия или част от своя дял като оператор на летищата "Шарл дьо Гол", "Орли" и "Льо Бурже", обвинявайки властта в продажбата на стратегически активи.

Двудневна стачка на френските железопътни работници

Но законопроект, който позволява на държавата да се откаже от мажоритарния си дял, мина без проблеми през почти празната зала на парламента, където в подкрепа на мярката гласуваха 39 депутати, а 7 бяха против.

Френската държава притежава 50,63% от акциите на Aeroports de Paris (ADP), един от най-големите летищни оператори в света по отношение на броя на пътниците.

Макрон, бивш инвестиционен банкер, иска да инвестира приходите от продажбата в иновационен фонд - ключово обещание от кампанията - и да намали държавния дълг, който през второто тримесечие достигна 99% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Стилът на Макрон - "никога не обяснявай, никога не се извинявай"

В четвъртък депутатите също гласуваха да приватизират монопола за лотарии Francaise des Jeux, при условие че държавата запази минимум 20% от акциите.

Правителството също така планира да намали дела на държавата в енергийната група Engie.

Като цяло центристкото правителство се надява да събере 10 милиарда евро, като по-голямата част от тях ще отидат за инвестиции в изкуствен интелект, автоматизация и други нови технологии.

"Искаме да се променим от подхода за дивиденти към инвестирането в бъдещето", заяви министърът на икономиката Брюно льо Мер пред депутатите в сряда, като добави, че държавата ще отпусне 70-годишна концесия за управление на летищата според "строги условия".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

 

Редактор: Ина Григорова