Какви са коментарите на визитата на държавния секретар на САЩ в Пхенян

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун очаква "голям напредък" след разговорите с американския държавен секретар Майк Помпейо, пише "Гардиън", цитиран от БТА.

Лидерът на Северна Корея заяви, че отношенията с Вашингтон продължават да се развиват и че двамата с президента Доналд Тръмп "очакват с нетърпение" следващата си среща на върха.

Ким Чен-ун се съгласил на втора среща с Тръмп

Разговорът между Ким и Помпейо в неделя последва третата среща на върха между севернокорейския лидер и южнокорейския президент Мун Дже-ин, което говори за все по-голямо сближаване в отношенията между двете Кореи, отбелязва британското издание.
Не е ясно обаче дали при втора среща с Ким Тръмп ще успее да го убеди да се откаже от ядрения арсенал на Северна Корея.  Пхенян се съпротивляваше яростно срещу призивите за едностранно разоръжаване, отправи остри критики срещу САЩ за политиката им на санкции и поиска от Вашингтон да направи "съответните" отстъпки, отбелязва "Гардиън".

"Индипендънт" също напомня, че това бе втората среща на Помпейо с Ким, която трябваше да се състои по-рано, но беше отменена заради липса на напредък в преговорите за премахването на ядрените оръжия.

Доналд Тръмп очаква втората среща с Ким Чен-ун

Въпреки всичко президентът Тръмп се похвали, че неговата администрация е успяла да върне Северна Корея в руслото на дипломацията, продължава изданието и припомня изказването на американския президент му пред ООН: "Вече станахме свидетели на редица обнадеждаващи стъпки, каквито едва неотдавна малцина изобщо можеха да си представят".
Срещата между Ким и Помпейо, който се опитва да съживи преговорите за ядрено разоръжаване, продължи два часа и двамата си размениха топли думи за разлика от предишното посещение на държавния секретар в Северна Корея през юли, което не мина толкова добре, подчертава "Вашингтон пост".

Тогава той обяви, че е постигнат напредък, но КНДР впоследствие го обвини в "гангстерско" поведение и че повдига "канцерогенни" въпроси, напомня американският вестник.
"Ню Йорк таймс" набляга на думите на Помпейо, че Северна Корея се е съгласила да допусне инспектори в свой ядрен обект, което е първата стъпка от ангажимента на КНДР за денуклеаризация. Държавният секретар обяви, че севернокорейският лидер се е съгласил да допусне инспектори, които да посетят ключов ядрен полигон, за който Северът твърди, че е взривил. 

ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА: Доналд Тръмп и Ким Чен-ун подписаха общ документ (ВИДЕО+СНИМКИ)
Според "Ню Йорк таймс" американските представители изглежда не са склонни да придават на Ким легитимност, която да укрепва властта му, каквато той е извлякъл след първата си среща с Тръмп през юни в Сингапур. Те първо искат да видят значими стъпки на КНДР в посока към денуклеаризацията на Корейския полуостров.
Изданието допълва, че Помпейо е предпазлив и внимателен, когато описва срещите си с Ким, за разлика от ентусиазираната реакция на Тръмп.
"Уолстрийт джърнъл" също отбелязва, че Помпейо е съобщил за напредък, но подчертава, че засега няма пробив в преговорите за денуклеаризацията, които вървят бавно. Изданието цитира думите на държавния секретар, че "по пътя към разоръжаването има още много стъпки".
"Файненшъл таймс" допълва, че скоро в региона се очаква вълна от дипломация на високо равнище, защото Ким се очаква да посети Русия, а китайският президент Си Цзинпин - Северна Корея, както заяви южнокорейският президент Мун Дже-ин. Мун добави, че вратата е отворена и за среща на върха между Северна Корея и Япония, макар и без да уточни дати.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

Редактор: Елена Димитрова