Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента Абдел Фаттах Ас-Сиси

Втора среща между българския премиер Бойко Борисов и египетския президент само за няколко месеца. Първите им разговори бяха в Ню Йорк на Общото събрание на ООН. Тогава Бойко Борисов показа интерес България и Египет да работят заедно в областта на енергетиката.

В последния ден от визитата на Бойко Борисов в арабския свят той обсъди с Абдел Фаттах Ас-Сиси спирането на мигрантите към Европа, сигурността и търговията.

Двамата са обсъдили либийската, сирийската, палестинската криза. А Египет препоръча столица на Палестина да е Източен Йерусалим. В Кайро премиер и президент се договориха за създаването на комисия от правителствата на двете държави.

Борисов се срещна с египетския президент (ВИДЕО)

„Надяваме се на две заседания следващата година, после веднъж годишно последователно

През януари и февруари в София ще се съберем”, заяви Абдел Фаттах Ас-Сиси , президент на Египет.

Темите на заседанията ще са  най-различни.

„Говорихме за образование, за здравеопазване, трансфер на технологии, математически науки, цифрови технологии”, обясни президентът на Египет.

„Генералът казва, че е готов да направи университет в Египет, който да може да поеме всичко това, което нашите БАН, университети и училища създават”, обясни Борисов.

Общото между България и Египет били богатата история, борбата с незаконния износ на култура и етническата толерантност. Заедно можело да си помагаме в борбата с мигрантите,  строителството, енергетиката, военната промишленост. А ние - да им доставяме агнета.

БЪЛГАРИЯ И ДУБАЙ: Премиерът Борисов договори сътрудничество на полицията и бизнеса

„Запонах го с хранителни хъбове, както те имат газ, ние имаме прехрана. Хората живеят в Африка в голяма бедност”, обясни премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов се пошегува геополитически - заради руския президент Владимир Путин, който повози Ас Сиси по писта на „Формула 1”. Премиерът каза, че е поздравил президента за шофьора.

През февруари догодина Европейският съвет ще проведе разговори с Египет за по-дълбоко партньорство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.