Равносметката показва, че след първите 9 месеца бюджетът излиза на сериозен плюс

До края на годината държавата ще похарчи 2 млрд. лева от бюджетния излишък, става ясно от проектосметката на финансовото министерство.  

Равносметката показва, че приходната агенция работи добре, а пари в хазната има.  След като теглим чертата за първите 9 месеца, бюджетът излиза на сериозен плюс. Част от него обаче ще бъде похарчен - само за два месеца.

„До края на годината се очаква излишъкът да остане около 0,5%, което означава около 500 млн. лв. Разликата до тези 500 млн. - около  два милиарда ще бъде похарчена до края на годината, но това е норма в бюджета. Това са публични разходи”, обясни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

БЮДЖЕТ 2019: По-високи доходи, но и повече удръжки за работещите (ВИДЕО)

А именно разплащане по проекти, договори и други разходи на всяко от министерствата. Пари ще има и за социална политика.

Именно доходите през 2019 продължават да бъдат ябълката на раздора между работодатели и синдиката, след първата официална среща на масата за преговори.

„Ние не сме съгласни с увеличаването на минималната работна заплата, с увеличаването на осигуровки, увеличаването на заплатите в бюджетния сектор, както и липсата на реформи в държавния сектор”, коментира Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В другата крайност са синдикатите - те подкрепят всяка една от тези идеи. Профсъюзите обаче, също имат критики към сметката на държавата. Така дебатите стават още по- трудни.

„Минималните осигурителни доходи трябваше да бъдат увеличени административно, след като бизнеса ги бойкотира три години. Това показва липса на сериозна решителност за борба със сивата икономика”, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.