На остров Ливингстън ще бъде изграден нов телекомуникационен център

В Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев връчи националния флаг на участниците в 27-та българска Антарктическа експедиция.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„За 27-и път нашите антарктици се отправят на научен поход към Южния полюс, за да предизвикат човешките възможности в едни крайно екстремни условия и да разширят познанието ни за света“, заяви Радев дни преди изследователите да заминат на о-в Ливингстън.

Там ще бъде изграден нов телекомуникационен център, който ще позволи да бъдат предавани данни от научната апаратура, както и осигуряването на интернет достъп. Ще започне проектирането и на нов модерен лабораторен блок, чието изграждане ще завърши през 2022 година. 

Снимка: Олег Попов, NOVA

Румен Радев подчерта, че българските изследователи на ледения континент винаги могат да разчитат на подкрепата на президентската институция. Програмата на българските учени за настоящия полярен сезон включва проучвания в областта на климатичните промени и изследвания на биологията в крайбрежната зона на Южния океан до българската база.

„Изследването на Антарктида отдавна не е само любопитство и екзотика – това е вече необходимост“, посочи държавният глава и напомни, че леденият континент е барометър за глобалните климатични промени, начин да познаем по-добре миналото ни, но и ключ към разгадаването на нашето бъдеще.

„Знанията за Антарктида и нейните загадки привличат все повече млади хора и това наистина е бъдещето - да възпитаваме поколения, които да имат ново мислене за бъдещето на планетата“, каза още държавният глава.

„Ние винаги сме следвали нашата мисия, с която да покажем, че България е уважавана полярна нация и винаги през годините сме имали подкрепата на президентската институция в трудни условия. Горди сме, че нашата полярна база е център на научни изследвания от цял свят, а нашите учени са ценени от своите колеги от други експедиции“, заяви от своя страна проф. Христо Пимпирев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Редактор: