Това каза председателя на НС пред японския премиер Шиндзо Абе

България и Япония ще удвоят усилията си за нарастване на търговския стокообмен между двете държави, както и за увеличаване на броя на туристите и на японските стратегически инвестиции в България. Около това се обединиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе по време на официалната им среща. Българска делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Япония.

Япония е важен инвеститор за страната ни, а България предлага отличен инвестиционен климат като макроикономическа стабилност, високи темпове на икономически растеж, нисък държавен дълг, ниски данъци, ниски производствени разходи и квалифицирана работна ръка, подчерта Караянчева. Тя допълни, че достъпът до обширния пазар на Европейския съюз също е предпоставка за по-осезаемо присъствие на японския бизнес в българската икономика.

"България приветства позицията на Япония в подкрепа на единна и силна Европа, както и за европейското бъдеще на страните от Западните Балкани“, заяви Караянчева. Тя допълни, че обявената от премиера Шиндзо Абе японска Инициатива за сътрудничество със Западните Балкани кореспондира с българските приоритети за Балканския регион и създава добри условия двете държави да работят съвместно  по различни  проекти на Балканите. Японският премиер потвърди пред Караянчева и ангажимента на Япония за провеждането на съвместен семинар за превенция и управление на риска при бедствия и кризисни ситуации за страните от Западните Балкани през месец февруари на 2019 година в България.

 „Ние сме дълбоко признателни за ценната подкрепа на Япония в икономическата, социалната, образователната и културната област в годините на прехода на България към демокрация и пазарна икономика“, каза още Караянчева. Тя изрази задоволството на нашата страна от посещението в България през юни 2018 г. на бизнес делегация на Японската организация за външна търговия, когато бе учреден предложеният от премиера Шиндзо Абе Японски бизнес-форум в България, който ще подпомага засилването на контактите между двете правителства и бизнеса. Председателят на парламента подчерта пред японския премиер важността  на това двете страни да увеличават сътрудничеството си по линия на малките и средни предприятия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.