Тя е по повод 100-годишнината от възкачването му на престола

Валидираха пощенска марка за 100-годишнината от възкачването на трона на цар Борис III. Художник на проекта е проф. Тодор Варджиев, а тиражът на изданието е 6000 броя. Министърът на транспорта Росен Желязков отбеляза, че цар Борис III е бил страстен филателист, колекционер, почитател на филателното изкуство.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

„Неговият образ многократно е бил увековечаван в редица пощенско-филателни издания. В края на XIX век е бил увековечен неговият образ на пощенското издание, посветено на приемането на православието. През 1918 г. се възкачва на престола едва на 24 години, за да поеме през трънливия път на своята съдба неразривно свързана със съдбата на българския народ и на българската държава. Това е и поводът за валидирането на пощенската марка. Преди 5 години също имаше едно издание, което беше посветено на кончината на Негово Величество“, каза министърът.

Той подчерта, че тези събития не само ознаменуват паметта, свързана с личността на царя, но помагат по един различен начин да се запознаваме и да се докосваме с неговото дело.

„Важното е да помним историята, да се гордеем с нея, да я уважаваме. Ако нямаме ясна представа за миналото си или го изопачаване според предпочитания или убеждения, трудно е да има и едно бъдеще. В този ред на мисли мисля, че точно това е, което се признава тук - ролята на цар Борис и най-вече да може и младите поколения да имат самочувствието, че е имало и монархия в България, че имаме една история, която заслужава да се запомни“, каза Симеон Сакскобургготски.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.