ООН алармира, че 14 млн. души в страната са на ръба на оцеляването

Шокиращи данни от Йемен. Предполага се, че 85 000 деца на възраст под 5 години са починали от недохранване през последните три години на война там. Данните са на британска неправителствена организация. От ООН алармираха, че 14 милиона йеменци живеят на ръба на глада. Йемен е опустошен от продължаващия въоръжен конфликт. В началото на 2015 г. оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция от арабски страни започна военна кампания срещу хусите, за да възстанови на власт в Йемен международно признатото правителство. Според Световната здравна организация от тогава до днес са убити близо 10 000 души.

Гледка, която се е превърнала в нещо обичайно, въпреки че живеем в 21 век. В Йемен, в ситуацията на въоръжения конфликт, десетки хиляди малки деца умират от глад. 

„Можете да погледнете в къщи, нямам дори и четвърт килограм жито. Така и така умираме от глад, а ракетните удари допълнително влошават положението и също ни убиват. Призоваваме всички почтени хора по света, от всички религии, всички, които имат сърце да спрат това кръвопролитие. Не издържаме повече. Йеменците и децата им са избивани хладнокръвно”, каза Маглеб Галеб баща на загинали деца.

В началото на 2015 г. водената от Саудитска Арабия коалиция от арабски страни започна военна кампания срещу хусите, за да възстанови на власт в Йемен международно признатото правителство. Тази коалиция се подкрепя от САЩ и Великобритания, а бунтовниците хуси – от Иран. Според Световната здравна организация от тогава до днес са убити близо 10 000 души. Правозащитни организации обаче твърдят, че е възможно броят на жертвите да е много по-голям. Още преди тази война Йемен беше една от най-бедните държави в света. Въоръженият конфликт допълнително влоши ситуацията и предизвика една от най-тежките хуманитарни кризи в историята.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.