Часовото време да не се променя преди да се пресметнат ползите и загубите, предлагат работодатели

Часовото време не трябва да се сменя - около това мнение се обединиха работодателски организации от различни сектори на дискусия в София, организирана от евродапутата Момчил Неков. Самият Неков смята, че промяната на часовото време трябва да отпадне през 2020 г., за да има възможност за повече обсъждания по темата, съобщи БТА.

Трябва да се направи калкулация как се отразява и какви са печалбите и загубите съответно при лятно и зимно часово време, а и на европейско равнище да може максимално да се синхронизират часовите зони, отбеляза евродепутатът. Неков смята, че трябва да се направи по-голямо обществено обсъждане, за да се разгледат плюсовете и минусите, и да има обща позиция по темата.

Може да въртим стрелките на часовника още три години

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепят зимното часово, като според бизнеса то трябва да бъде въведено в целия Европейски съюз.  Изглежда малко хаотично всяка страна да решава на национално ниво и да избира една или друга възможност, коментираха от палатата.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) биха избрали лятното часово време, защото това би донесло ползи в сферата на туризма, земеделието и строителството.

Смяната на времето с един час напред и назад през пролетта и лятото е въведено с цел спестяване на електроенергия през 70-те години. По изчисления на АИКБ ползите са за около 4 млн. лева годишно, а загубите са около 400 млн. лева. Тази бизнес организация също смята, че в рамките на ЕС трябва да бъде въведено единно часово време.

Зимно или лятно време - какво предпочитат българите?

ЕС, отчитайки мнението на всяка държава членка, би трябвало да намери подхода, в който да се излезе с общо решение по въпроса, смятат от Съюза за стопанска инициатива.

От асоциацията по етерични масла смятат, че от гледна точка на икономическия ефект лятното часово време обслужва по-адекватно селското стопанство и земеделието. Те обясниха, че в розопроизводството и производството на етерични например има специфика при брането на розовия цвят, защото то трябва да се прави много рано. Една по-продължителна светла част на деня би имала категорично по-голям икономически ефект, посочиха от асоциацията и отбелязаха, че това касае и други сектори на земеделието, а и туризма.

От националната овцевъдна и козевъдна асоциация са по-скоро за зимното часово време. Всяка промяна се отразява крайно негативно на продуктивността, защото животните имат изграден условен рефлекс, отбелязаха от организацията. Те също смятат, че в ЕС трябва да има и единно мнение дали да бъде избрано лятно или зимно часово време.

Европейската комисия предлага през 2019 г. в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време, като на държавите членки се даде възможност да решат кое часово време желаят да прилагат като постоянно - лятното или зимното. Всяка държава трябва до април 2019 г. да съобщи кое часово време иска да прилага като постоянно - лятното или зимното. Резултатите от допитване на комисията показаха, че 84 на сто от отговорилите предпочитат смяната на часовото време да се премахне.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.