Над 50 апартамента в сградата са обявени за опасни заради пукнатина

Жителите на наскоро завършена жилищна сграда в Сидни, която предизвика паника с "пукащи шумове" на Бъдни вечер, бяха евакуирани повторно, като инженерите работят "денонощно", за да разрешат проблема, съобщи БГНЕС.

Полицията и службите за спешна помощ евакуираха около 300 души в 38-етажната Опал Тауър в Олимпийския парк в Сидни и други близки сгради в понеделник след съобщения за "пукащи шумове".

По време на инцидента сградата се е преместила "от един до два милиметра" и властите заявяват, че са открили пукнатина на 10-тия етаж.

Около 2/3 от апартаментите бяха обявени за безопасни за връщане във вторник сутринта, но 51 други бяха обявени за "структурно опасни".

Евакуираха небостъргач в Сидни заради опасност от срутване (СНИМКИ)

Проблемът обърка коледните планове на засегнатите жители, като някои казаха на местните медии, че трябва да спят в колите си, докато чакат да се върнат у дома.

Други пък съобщиха, че макар апартаментите им да се считат за безопасни, те се страхуват да живеят в тях.

Строителят „Айкън“ защити кулата като "структурно стабилна".

"Временното евакуиране е предпазна мярка, която позволява на инженерите да работят денонощно, за да проучат и ремонтират обекта в най-бързия възможен срок, без допълнително притеснение за жителите", добавя той в изявление.

По време на среща на живущите в сградата беше казано, че може да отнеме до 10 дни, преди да бъдат допуснати обратно в кулата, съобщава АФП.

Правителството на Нов Южен Уелс вече провежда разследване по структурната цялост на сградата.

Кулата е открита тази година и е близо до мястото на Олимпиадата в Сидни през 2000 година. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.