Полицейското сътрудничество между Лондон и Брюксел се основава на правни инструменти, които трябва да бъдат заменени

Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение за сътрудничество може да застраши сигурността на хората в Обединеното кралство, заяви в интервю за Би Би Си шефът на лондонската полиция Кресида Дик, предаде БГНЕС. 

Тя посочи, че полицейското сътрудничество между Лондон и Брюксел се основава на „правни инструменти”, които трябва да бъдат заменени след Brexit, а именно механизмите за достъп до бази данни и осъществяването на екстрадация от чужбина. Според нея, Brexit без сделка би направил "изключително трудна тяхната замяна в краткосрочен план". "Това със сигурност ще бъде по-скъпо, несъмнено по-бавно и потенциално ще изложи на опасност обществото", казва Дик, оценявайки влиянието на сценария Brexit без сделка върху работата на британските правоохранителни органи.

ЕК прие план за 14 екстремни мерки в случай на твърд Brexit

ЕС и Обединеното кралство одобриха сделката по условията за Brexit на 25 ноември, но британският министър-председател изпитва силен вътрешен политически натиск, тъй като повечето членове на Камарата на общините поискаха съгласуване на условията за членство на Северна Ирландия в митническия съюз и единния пазар на ЕС след Brexit. Дебатът за споразумението за Brexit ще бъде подновен в британския парламент на 9 януари и ще продължи няколко дни, след което парламентаристите ще гласуват за или против този документ.

Референдумът по въпроса за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз се проведе на 23 юни 2016 г. На него победата с резултат от 51.9% бе спечелена от противниците на европейската интеграция. Официално Brexit ще се състои на 29 март 2019 г., след което, според плана, трябва да започне преходен период, който ще продължи до края на 2020 година. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.