Еуджен Теодорович с първо интервю за българския ефир

Brexit, европейски избори, нов бюджет. През следващите шест месеца Румъния ще има възможност да оформи дневния ред на ЕС.

Още преди официалния старт на председателството над Букурещ се изля порой от негативни оценки. Добра политика - лоши политици. Тактика преди стратегия. Ще се провали ли северната ни съседка начело на ЕС? За първи път в български ефир отговаря финансовият министър на Румъния Еуджен Теодорович.

РУМЪНИЯ НАЧЕЛО НА ЕС: Председателство под сянката на обтегнати отношения с Брюксел

Раздирана от протести, задъхана от министерски оставки, под осанката на дакийския вълк, но в сянката на корумпирани политици, Румъния пое кормилото на Европейския съюз. Нямаше го съвършеният звук от изхвърчането на тапата при отварянето на шампанското. Дори и впечатляващата реч на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, произнесена на почти перфектен румънски в столицата на северната ни съседка, не успя да заглуши вътрешните боричкания и да заличи тънката червена линия между правителство и президент, между Брюксел и Букурещ.

Тези, които са на власт отвъд Дунава, не са фокусирани в международния имидж на страната, а са фиксирани във враговете си, които искат да ги вкарат в затвора. Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който има забрана да стане премиер, се стреми да контролира отблизо кабинета и да промени Наказателния кодекс така, че да избегне присъда. Но лоялните назначения на Сивия кардинал, както го наричат често румънските журналисти, не винаги са онези компетентни лидери, от които страната се нуждае, особено начело на Общността.

До какво ще доведе всичко това? Екип на NOVA потърси за коментар румънския финансов министър Еуджен Теородович. Срещата става минути, след като премиерът Виорика Дънчила е представила приоритетите на Букурещ за следващите шест месеца пред полупразна зала в Европейския парламент и в отсъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер – знак, който мнозина определиха като прецедент.

„Наистина се чуха различни коментари колко сме или не сме подготвени за председателството. Аз мога да говоря от своя опит. Като човек, който работи в публичната администрация от 1991 година, ще кажа, че Румъния ще завърши председателството с успех, независимо от провокациите”, заяви Еуджен Теодорович. „Спомням си преговорите, които страната ни водеше през 2002, 2003, 2004, а и през 2005, след като подписахме договора за приемане в Европейския съюз. Румъния беше много ценена заради опита си в  публичната администрация. Убеден съм, че през следващите 6 месеца, въпреки че ни очаква едно нетипично председателство заради европейските избори и промяната в състава на Европейския парламент и Европейската комисия, ще се справим блестящо”, заяви още Теодорович.

„Има теми, за които на европейско ниво се говори отдавна. Икономически и финансов съюз, по-ефикасна система за данъчно облагане, начинът, по който се облагат големите компании. Но основните аспекти ще са тези, които засягат румънските граждани. За съжаление няколко пъти съм участвал в дискусии, които защитават определени европейски политики, но ефектът им не се усеща от румънските граждани. Независимо дали сме страна-председател, или не, сме задължени да действаме в  полза на гражданите”, обясни още Теодорович.

Един от основните приоритети на румънското председателство ще бъде многогодишната финансова рамка на Европейския съюз.

„Темата е изключително важна. И е приоритет както за нас, така и за цяла Европа. Но през следващите месеци всяка тема ще бъде трудно дебатирана и одобрена на европейско ниво, защото мандатите на двете основни европейски институции – Парламент и Комисия -  приключват. Със сигурност и в двете институции ще има колеги, които ще искат бързо да затворят определени досиета и такива, които ще настояват досиетата да останат за следващия Парламент и Комисия”, обясни румънският финансов министър.

Румъния – поема председателството на Съвета на ЕС по време на Brexit

Запитан кога можем да очакваме Румъния да влезе в Еврозоната и да приеме еврото и може ли да сме това едновременно с България, Теодорович заяви коментира, че Европа проявява все по-голям интерес към нас.

„Искаме да работим заедно с България, заедно можем да бъдем сила, имаме потенциал. Стратегически и икономически. Но по отношение на Еврозоната имаме различен календар. 2024-а е годината, в която би трябвало да сме изпълнили всички условия, за да се присъединим. Румънското правителство прие план на действие с ясни условия и според него  2024-а е абсолютно постижим срок за влизане в Еврозоната. Не мисля, че е нужно да имаме обща цел с България по този въпрос. Но по отношение на икономиката трябва да тупаме заедно топката, да мислим като отбор”, смята още Теодорович.

Относно Brexit, Теодорович коментира, че това не е правилно решение за европейското семейство, но последната дума е на британския народ.

Каквото и да решат на Острова, един нов глагол вече трайно се настани в редица езици от континенталната част на Европа. А смисловото му значение е, че някой все се сбогува, но не си тръгва. Дали и Румъния – страна на трансилвански предания, легендарни вампири и съвременни злодеи, карпатски планини, величествени замъци, старинни манастири и оживени площади, ще излезе с достойнство от председателството? Предстои да разберем!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си