Това коментира Искрен Веселинов по повод на решението на левицата да напусне пленарната зала

На няколко месеца БСП решава да ескалира напрежението и излиза от парламента, тръгват да се срещат с гражданите, но в край на краищата бламират парламентаризма като такъв. Това не е средство, което е конструктивно. Това каза народният представител от ВМРО Искрен Веселинов в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

По отношение на връщането на предишните текстове за преференциалния вот депутатът заяви, че БСП са се възползвали от вече подадени сигнали за промяна на взетото решение при гласуването на промените в Изборния кодекс.

Управляващата коалиция сигурна, че ще осигури кворум в Народното събрание

„БСП видяха сигнали за промяна на решението за преференциалния вот и решиха да ескалират нещата, за да спечелят политически дивидент. Не само БСП са факторът, заради който ГЕРБ върна преференциите. Ние действително заявихме твърдото си мнение, че те трябва да останат. За съжаление, друг наш партньор – НФСБ заигра с отбра на ГЕРБ и ДПС в това отношение. Трудно бихме могли да имаме претенции към ГЕРБ, защото те се оправдават с доводите на НФСБ, не толкова с ДПС. Пророкувахме, че рано и ли късно ГЕРБ ще дойдат на нашия начин на мислене. Твърдо не съм съгласен с мнението, че БСП са виновни за това. Имаше множество разговори и към момента, в който БСП заявиха своята позиция посоката вече беше сменена от ГЕРБ”, каза той.  

„По време на дебата и на гласуването обяснявах на колеги, които бяха получили указания как трябва да се гласува, че рано или късно ще бъдат принудени да преосмислят решението си, защото за хората е изключително важен всеки символ на демократичност в нашата държава и да премахваш един от тях е повече от наивно”, каза Веселинов.

По повод на отношенията в малката коалиция депутатът коментира, ч е апелът им към „Атака” за разговори не е чут.

Веселинов обясни, че по времето на днешния Коалиционен съвет от ВМРО са получили позитивни сигнали за концепцията за интеграцията на ромите.

„Имало е разговор по същество затова, че трябва да се подобряват текстовете, да се изглажда формата, но никой не  е казал, че този проблем не съществува и че не трябва да се преосмислят тези три десетилетия, който отучиха от законност тези представители на циганските общности”, каза той.

Ако видим, че ДПС заемат мястото на "Обединени патриоти" при взимането на решенията в голямата коалиция ще напуснем управлението, беше категоричен Веселинов: „Ролята на смокинов лист в никакъв случай не е приятна на никого. Най-важната причина да участваме в това управление е да държим ДПС извън него".

Искрен Веселинов коментира, че според него кандидатът за евродепутат от "Обединени патриоти" трябва да бъде Ангел Джамбжазки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.