На нея ще се обсъжда ядреното разоръжаване

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун пристигнаха в Ханой за втората си среща на върха. Тя ще се състои утре. Голямото събитие утре, а всички очакват напредък по ключовата тема ядреното разоръжаване на Северна Корея.

Първото нещо, което направи севернокорейският лидер Ким Чен-ун е да посети посолството на страната си в Ханой. 

 

„Мисля, че ще имаме една много добра среща. Много добра среща, значима среща”, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Споразумението за ядрено разоръжаване, постигнато на предишната среща между двамата в Сингапур беше далеч от конкретното, с бегли обещания за ядрено разоръжаване.  „Имам много добри отношения с Ким Чен-ун. Наистина много добри”, каза още Тръмп.

Но хора, избягали от режима в Пхенян са доста скептични. „Не вярвам на Ким Чен-ун и е в сферата на пожеланията той да се откаже от ядрената си програма”, казва Тае Йонг Хо.  „Много хора си правят илюзии и изглежда са забравили имиджа му и какъв тип човек е”, коментира Лии Хьон Сео.

А през последните 8 месеца се появиха нови сателитни снимки, показващи, че Пхенян е разширил драстично ключова база за ракети с голям радиус на действие. И според секретен доклад на ООН ядреният арсенал на Северна Корея остава непокътнат. „Имаме още работа по въпроса за разоръжаването. Но тестовете на ракети спряха. Това е хубаво. А и напрежението по границата с Южна Корея намаля”, коментира държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Според анализатори, най-добрият възможен изход от втората среща  Тръмп - Ким Чен-ун би било споразумение за допускане на инспектори в някои севернокорейски ядрени обекти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.