Евродепутатът коментира ооблекченията

„Повечето колеги в Европейския парламент правят сравнение между отпадането на роуминга и намаляването на таксите за парични преводи към страни от ЕС. Разликата е, че отпадането и намаляването на таксите за роуминг ни отне десет години преговори. Разбира се, нито една държава в ЕС не може да се справи сама с отпадането на таксите за банкови транзакции и значителното им намаляване. Именно затова се наложи Европейският съюз да се намеси в този пазар и да направи така, че таксите за преводите от края на годината да бъдат наистина десет пъти по-ниски”. Това коментира в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

На въпрос защо към момента таксите, които плащат българите за транзакции към страни от Еврозоната са почти двойно по-скъпи от тези, които плащат румънците, Майдел заяви, че до някаква степен това е търговско решение. „Ние направихме много сериозни анализи. Те се правят в рамките на един много дълъг период от време. В тях се вижда какви ще бъдат ползите както за потребителите, така и за бизнеса, но се вижда и огромната нужда. В крайна сметка от 2016г. имаме специална система, по която тези преводи, в рамките на ЕС, могат да се правят бързо и евтино. Банковите институции обаче решават или да не ги използват, или да ги използват, но въпреки това да налагат високи такси”, коментира още тя.

По думите й с навлизането в сила на новия регламент се цели по-голяма прозрачност и по-голяма информираност. "Нашата цел е не да свръхрегулираме, а да направим така, че тази регулация да  подпомогне банковите институции да бъдат малко по-иновативни", каза още Ева Майдел.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.