Към момента нарушителите могат да получат до 5 г. затвор и глоба до 15 хиляди лева

По-високи глоби за крадците на ток ще предложи енергийният регулатор. Промените идват заради многото случаи на системни кражби. Според новите правила, ако някой бъде хванат, че се присъединил незаконно към мрежата, ще му се начисляват сметките за шест месеца назад, а не за три, както е сега.

Според данните на най-голямото ЕРП у нас - всеки четвърти веднъж откраднал - повтаря. През 2018-та чез са хванали над 6600 кражби на ток - на бедни, богати, на домакинства и на фирми. Другите две енергодружества  също търпят такива загуби. В Южна България EVN е установил над 2700 злоупотреби за около милион и 200 хиляди лева. а на североизток миналата година Eнерго-Pро е засякло 3500 случая на незаконно ползване на ток за над 2 милиона и 500 хиляди лева.

Кражбите на ток - организирани и безнаказани

От електроразпределителното дружество ЧЕЗ са хванали собственици на луксозна къща в столичния квартал "Драгалевци" в кражба седем пъти за последните пет години. Първо служителите им преместили таблото. После собственикът се свързал незаконно наново - с таблото на съседите. И сега краде около лев на час. Нарушителите намирали за най-добре да крадат, а не да се лишат, забелязват от ЧЕЗ. И не било въпрос на пари, а на мислене. Понякога хващали кабела да стига до джакузита и басейни.

„Изненада в последните години с биткойн копачките, те директно се включват към мрежата - в стопански зони, в жилищни комплекси. Eдно такова присъединение за един месе може да изразходи колкотото 150 домакинства”, коментира Филип Йорданов, ръководител на отдел „Нетехнически загуби” в ЧЕЗ – Разпределение.

Кражба остави без ток хиляди жители на столичен квартал

Краден ток ЕРП-тата засичат и в ресторанти, сладкарски цехове, развъдници. Рецидивистите рекордьори са с над 12 кражби. Според електроразпределителните дружества, трябват по-високи глоби, за да стреснат крадците, защото иначе страдат изрядните с аварии.

В "Драгалевци" написаха протокол, извикаха полиция и, отново, ще преместят таблото, а това струва над 1000 лева за дружествата. Кражбата на ток е престъпление по закон. Ако се случи за пръв път, нарушителят може да получи до 5 г. затвор и глоба до 15 хиляди лева. Повторната кражба се наказва с до 8 години лишаване от свобода и 20 хиляди лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.