Главният прокурор на САЩ Уилям Бар изпрати обобщение на доклада на лидерите на Конгреса и до медиите

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия. Това сочи докладът на специалния прокурор Робърт Мълър.

Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година не е открил връзки на кампанията на Тръмп с Москва, се казва в обобщение, публикувано тази вечер.

Специалният прокурор отказва да се произнесе дали доказателствата сочат президентът Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието.

Докладът на Мълър - "лов на вещици" или трамплин за нов мандат на Тръмп

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар изпрати обобщение на доклада на лидерите на Конгреса и до медиите.

„Докладът не прави заключение, че президентът е извършил престъпление, но и той не го реабилитира“, цитира Бар докладът на Мълър.

Главният прокурор и заместникът му Род Розенщайн са „заключили, че доказателствата, събрани по време на разследването не са достатъчни, за да се установи, че президентът е възпрепятствал правосъдието“.

„Специалният прокурор признава, че доказателствата не подкрепят твърденията, че президентът е замесен в престъпление, свързано с руска намеса в изборите“, заяви още Бар.

Заключението на Мълър е направено след продължило почти 2 години разследване. За тези 22 месеца, екипът на Мълър е изпратил 2800 призовки, разпитал е 500 свидетели, издал е почти 500 заповеди за обиск и повече от 230 заповеди за подслушване. Изпратени са били и 13 искания за информация към чуждестранни правителства.

Екипът на специалния прокурор повдигна обвинения на 34 души, сред които шестима бивши сътрудници на Тръмп, на шестима руснаци и на три компании. Нито един от тях не е обвинен за връзки между кампанията на президента и Москва.

Първа реакция на президента Тръмп. В Туитър той написа, че след като няма намеса и възпрепятстване на правосъдието, това е цялостно и пълно реабилитиране. Срам е за страната, че е трябвало да преживее това. Накрая президентът завършва Туита си с думите „Запазете Америка велика!“

"Специалният прокурор не откри никаква конспирация и никакво възпрепятстване на правосъдието. Главният прокурор Бар и заместник-главния прокурор Розенщайн също заключиха, че няма възпрепятстване. Заключенията на Министерството на правосъдието са пълна и цялостна реабилитация на президента на Съединените щати", написа в Туитър говорителят на Белия дом Сара Сандърс. 

Председателят на правната комисия в Камарата на представителите на САЩ Джери Надлър обяви, че главният прокурор Уилям Бар ще бъде повикан да даде показания пред комисията, съобщи АФП. Причината – безпокойството на комисията около заключенията на Бар за доклада на специалния прокурор Робърт Мълър.

„В светлината на много притеснителни несъответствия и финални решения, взети в Министерството на правосъдието след доклада на специалния прокурор, в който Мълър не оправдава президента, ще повикаме главният прокурор Уилям Бар да даде показания пред комисията в близко бъдеще“, написа Надлър в Туитър. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.