Преминаването от исляма към християнството е забранено, а пропагандирането на християнството се наказва с до три години затвор

Мароканците, приели християнството - малобройно малцинство в една предимно мюсюлманската страна, очакват тази седмица визитата на папа Франциск като шанс да наблегнат на исканията си за религиозна свобода. Това съобщи БТА.

На 30 и 31 март Франциск ще прекара два дни в Рабат и това ще е първото му пътуване в страна от Северна Африка, както и първа визита на римски папа там от близо 35 години.
Папата ще се срещне с католици, повечето от които са преселници от Европа, главно французи, както и мигранти от Субсахарна Африка, които имат право да се молят в църкви като катедралата "Св. Петър" в столицата Рабат.

8-годишно бездомно момче, избягало от "Боко Харам", стана шампион по шахмат в САЩ (ВИДЕО)

За разлика от "чужденците християни", мароканците, приели християнството, казват, че са принудени да се молят тайно у дома си. Преминаването от исляма към християнството е забранено, както и в много други мюсюлмански страни, а пропагандирането на християнството се наказва с до три години затвор.

Затвориха джамия във Франция заради радикален ислямизъм

Мароканската асоциация за религиозни права и свободи - която подкрепя мароканските християни и вече е писала до Ватикана, за да изрази тревогите си - планира да проведе седящ протест пред църквата в Рабат в навечерието на визитата.

"Искаме закони, които да защитават религиозните малцинства в страната на равноправна основа", каза ръководителят на асоциация Джавад ел Хамиди. "Ще използваме визитата на папата, за да окажем по-голям натиск върху държавата да защитава религиозните свободи", добави той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.