Този тест е първият по рода си

Въоръжените сили на САЩ извършиха "залпово" прихващане над Тихия океан на интерконтинентална балистична ракета без боен заряд. Това е станало с помощта на две ракети прихващачи, изстреляни от подземен силоз в Калифорния, съобши БТА.

Те се прицелили в мишената - изстреляна от 4000 мили (6437 км) балистична ракета, излязла в космоса и върнала се в атмосферата. Този тест е първият по рода си.

Русия и Индия разработват съвместно хиперзвукова ракета

Първата ракета прихващач е поразила балистичната ракета, която при действителна атака би имала бойна глава. Вторият прихващач е доунищожил остатъците от ракетата.

Мишената била изстреляна от изпитателния полигон "Рейгън" на Маршаловите острови, а прихващачите - от военновъздушната база "Ванденберг" в Южна Калифорния. "Системата проработи точно по предназначение", каза генералът от американските ВВС Самюъл А. Грийвс, директор на Агенцията за противоракетна отбрана.

Според някои медиии тези изпитания целели да имитират унищожаване на междуконтинентална балистична ракета, изстреляна към САЩ от страни като Северна Корея и Иран.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.