Все повече британци настояват Тереза Мей да напусне премиерския пост

Разочарование и хаос в Лондон след поредното решение, отхвърлящо споразумение за Brexit. Все повече британци настояват Тереза Мей да напусне премиерския пост.

Според договорките с Брюксел Великобритания може да излезе от Общността след две седмици - на 12-ти април.

Голяма част от британците, гласували за Brexit се чувстват предадени, а тези, които бяха против, се опасяват че Обединеното кралство вече не е толкова Обединено. Манифестанти изпълниха централните улици с настояване с настояване за напускане дори без правила.

ЕК: Възможността Великобритания да напусне ЕС на 12 април изглежда вероятна

„Видя се колко разделен е и парламентът и британците. От днес тече кратката отсрочка до 12 април. През това време парламентът ще направи преглед на всичко, което гласува и ще потърси консенсус за опцията, която да представи.За доста хора се очертава приемлива вече идеята да участваме в европейските избори. Едно ясно - още една седмица на несигурност и още една и още. Великбритания сега е една нестабилна страна”, каза Саймън Макги , бивш прессекретар на Министерство на външните работи.

Малко вероятно е Лондон да оттегли искането за напускане, тъй като тази опция бе отхвърлена от парламента вече, а все по настоятелни са исканията за оставката на премиера и за  парламентарни избори.

На 10 април Тереза Мей трябва да отиде в Брюксел за извънредна среща с европейските си колеги за да представи искане за дългосрочно отлагане на Brexit. В противен случай на 12 април страната ще се озове вън от европейското семейство без договор, последствията ще са непредвидими, а цената скъпо платена цена.

Репортер: Антоанета Николова

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.