Огромна водна вихрушка принуди хората да избягат от близкия парк

Огромна водна вихрушка връхлетя Джордж Таун в Пенанг, Малайзия, принуждавайки хората да избягат от близкия плаж, предаде БГНЕС.

Голямото водно торнадо беше заснето, завихрящо се от океана и приближаващо високи сгради в града, обитаван от 200 000 души - принуждавайки плажуващите да бягат панически в опит да се спасят.

Местните медии съобщават, че най-малко 50 къщи в района са силно повредени, но водата се е разпръснала само пет минути след като е достигнала сушата. Тя е разкъсала покривите на няколко къщи и е повалила няколко дървета около 13:35 ч. местно време, съобщава говорител на Силите за гражданска отбрана в Пенанг. Той добавя, че няма съобщения за наранявания.

Петима ранени и десетки разрушени къщи след торнадо в Германия (СНИМКИ+ВИДЕО)

Жителката на Джордж Таун Нона Халид разказа, че е чакала двамата си внуци да се върнат от училище, когато стохията внезапно ударила и тя видяла приближаването на водния вихър.

75-годишната малайзийка сподели: „Звукът от вятъра беше оглушителен и аз видях как част от покрива на къщата ми беше отнесен. Беше много страшно и се случва за първи път през 50-те години, откакто съм отседнала тук."

Продавачката на пържени банани, 52-годишната Залеха Мат Заин, каза, че е успяла да изтича, за да се приюти в близката джамия и е видяла унищожената си от бурята сергия. Тя разказа, че повече от 10 други сергии също са били унищожени.

Водните циклони имат цикъл от пет части, започващ с образуването на тъмно петно над повърхността на водата, преминаващо след това в спираловиден модел. Той е последван от образуването на разпръскващ вода пръстен и след това от фуния, преди най-накрая да изчезне.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.