Молбата на британския премиер е отправена официално в писмо до председателя на Европейския съвет

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск ще предложи на държавите членки гъвкаво 12-месечно отлагане на Brexit, за да се даде време на Великобритания да подготви урегулирано оттегляне. Минути след разпространението на тази новина стана ясно, че британският премиер Тереза Май иска от Европейския съюз да отложи Brexit само до 30 юни и удължаването да приключи по-рано, ако парламентът в Лондон одобри споразумението с ЕС. Това написала Мей в писмо до Туск.

Меркел: Германия и партньорите й ще направят всичко за предотвратяване на Brexit без сделка

Тя отбелязва още, че страната й няма да участва в евроизборите, които трябва да се проведат в периода 23-26 май.

По-рано тази седмица британските депутати подкрепиха с 313 на 312 гласа в полза на идеята да принудят Тереза Мей да договори ново удължаване по член 50 с Брюксел, за да се избегне излизането без сделка.

В момента Великобритания е изправена пред възможността да напусне Общността в полунощ на 12 април. Ако Камарата на общините ратифицира споразумението за оттегляне, което Мей вече е подписала с държавите членки на ЕС, Лондон може да напусне преди да изтече годината. Но ако Великобритания все още е член, когато блокът проведе избори за Европейски парламент на 23 май, тя ще трябва да вземе участие в изборите.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.