Според статистиката всеки трети българин има алергия

Всеки трети българин е с алергия, сочи статистиката. А прогнозите са до 2025 г. 50% от населението да страда от този проблем.

„Напоследък разширяваме гамата на хранителните алергени – като сме разработили алерген от пъстърва, от морски дарове - скариди. Имаме над 60 хранителни алергени”, съобщи доц. Георги Николов от Националния център по заразни и паразитни болести.

„В България ние произвеждаме алергенни препарати за лечение и диагностика – от хранителни, плесенни, бактериални, поленови. Алергията е имунологично заболяване. За да се развие алергия, първо трябва да има генетическо разположен организъм и второ – да има алергизиращ фактор, който да попадне в организма, да стимулира имунната система и при повторен контакт със същия алерген – да се отключи алергичната реакция”, заяви от своя страна Богдан Петрунов от Националния център по заразни и паразитни болести

Всеки от препаратите се произвежда под строг контрол и при специални изисквания.

„От лабораторията хората още март месец излизат на полето и започват да събират полена – който се оставя в специални помещения – събира се по специален начин, анализира се, почиства се – за да се извлече екстракт от алергена. Домашният прах се събира от домовете на алергично болни хора – с прахосмукачки. Пресява се, обработва се по подобен начин”, добави Петрунов.

Алергенните препарати се съхраняват при специална температура – от 2 до 8 градуса, в хладилни камери. Изследванията се правят с т.нар. инвитро тест за алергия. Резултатите излизат най-много след няколко дни.

Изслседвания показват реакция към все по-нови алергени. Дразнители при тестовете се откриват в текстилни бои, бижута и козметика. Силни алергени експертите намират и в корпусите на мобилните телефони, таблетите и дори в мокрите кърпи. Различни метали също предизвикват алергични реакции. Титанът се използва в стоматологичната индустрия, а никелът - почти навсякъде. Причинява контактен дерматит – тежка реакция, която трудно се повлиява на лечение.

Всички съставки, които има в козметиката – различни парабени, ланолини, консервиращи средства – също можели да предизвикат алергична реакция. Когато алергените влязат в контакт с частиците от мръсния въздух, се превръщат в супер алергени и променят въздействието си върху организма ни. Сред най-масовите алергени, които тестовете откриват, са плесените и полените. 

Когато симптомите са по-леки, често се пренебрегват. Тогава и последиците могат да са най-сериозни, предупреждават експертите. Сенната хрема може да се отключи от полените на бора, брезата, елхата, кедъра, леската, габъра, кестена, върбата, тополата, липата, както и от райграс, живовляк, див пелин или киселец. 

Още по темата гледайте във видеото.

Вашите сигнали и предложения за теми очакваме на georgi.georgiev@ntv.bg и Facebok страницата на рубриката „На твоя страна

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.