Въпреки обещанието за спиране, до момента казусът не е разрешен

Строеж върху скалите на южния плаж в Созопол. От ресторант в стария град започнали да строят, без да имат разрешение. Започна проверка, а собственичката обеща да премахне скелето. В навечерието на сезона, обаче, обещанието не е спазено.

Въпреки обещанието на собственичката, скелето стои. В почивните дни е започнало ново доизграждане на обекта. Наложи се намесата и на община и на областна управа, която подаде сигнал в прокуратурата.

В Събота сутринта, съседи на ресторанта видели майстори.

„Явно бързаха, докато почиват институциите, за да могат да си свършат работата. За час и половина бяха изградили втория етаж на основата на терасата”, каза Теодора Свиридова.

КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ: Има ли конфликт на интереси в земеделието?

Веднага звъннали на телефон 112. Пристигнали полицаи. Спрели работата върху скалите. Забрана да се строи върху скалите, изключително държавна собственост, е издадена от община Созопол.

„Просто няма да оставим така нещата и със всички законови средства няма да допуснем изграждането на едно такова незаконно съоръжение”, заяви Катя Стоянова, кмет на община Созопол. Собственикът на ресторанта Юлия Кючукова обясни строежа върху държавна собственост с опит да спаси бизнеса си.

„По принцип никой не ми е разрешил. 4 години си плащам тротоарно право на общината-но скалите не са тротоар, да не са тротоар, но аз съм си плащала 4 години тротоарно право, за което мога да докажа с документ”, каза тя. Съставен ѝ е предупредителен протокол за увреждане на държавно имущество. Подаден е сигнал и до Прокуратурата.

„Вече има образувано по линия на ДНСК, пред окръжна прокуратура Бургас”, съобщи областният управител Вълчо Чолаков. Металните греди обаче ще останат през цялото лято, тъй като на 15 май влиза забраната за строителство по морето.

"КЪЩАТА НА КАРЛСОН": Апартамент с двор и асансьор - на покрива на кооперация

„Както се изразиха „ ще го опаткаме за два дни, докато не работят институциите”. Хайде сега за два дни да видим, институциите вече работейки, как тя ще го премахне”, казва Валентина Чернишева, жител на Созопол.

„Нали за летния сезон, тука деца играят?! Много опасно е да не падне някой, да не се случи някой нещастен случай”, сподели от своя страна Леонид Пинелов, също жител на морския град. Според собственика риск нямало.

„Аз отговарям, ако има някакъв риск. Аз обичам да поемам отговорност. Да в нарушение съм ами смятам да я премахна,но нека да изчакаме решението на съда”, добави Кючукова.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.