Бедствието удари части от Полша, Словения и Хърватия

Унищожителни градушки поразиха Централна Европа. През последното денонощие бедствието удари райони на Полша, Словения и Хърватия. 

Рекордът е в Полша, съобщават от Европейстака лаборатория за екстремно време. Зърната, паднали в района на Горзов Виелкополски, Западна Полша, са с диаметър 12 сантиметра. Градушката от 11 юни е най-голямата, официално регистрирана в страната.

 

Градушка с размер на портокал удари южните части на Словения снощи, причинявайки значителни щети. На места от небето са падали ледени късове с диаметър 11 сантиметра.

Словенският национален спешен център съобщи, че са нанесени значителни щети в Кочеве и Черномел, както и в Рибница и Кудрезица, предава БГНЕС.

Според медиите в Любляна, 79 пожарни бригади са помагали на местното население в засегнатите райони.

Ден по-рано пострада и областта Бавария в Германия. На много места парчетата лед бяха колкото топка за тенис. Има данни за сериозни щети по сгради и автомобили.

Информация за пострадали хора няма.

От началото на систематичните наблюдения и измервания на екстремното време в Европа са регистрирани общо 91 бури с гигантски градушки, обобщават от Европейстака лаборатория за екстремно време. Валежите с “гигантски” ледени топчета са 0,38 % от общия брой на градушките.

Валежите от последните два дни обаче не успяха да разбият европейските рекорди, поставени в Западна Румъния през 2016 година с диаметър на градовите зърна 15 сантиметра и в Югозападна Германия, където ледените късове бяха с диаметър 14,6 см.

Гигантските градушки са редки, но изключително опасни. Причиняват колосални материални щети и могат да убият животни и хора. За да се образува едра градушка купесто-дъждовните облаци обикновено са обширни, високи и с мощен възходящ поток. Така градовите зърна се задържат във височина при ниски температури и нарастват. При полета надолу едно зърно с диаметър 5-6 сантиметра развива скорост от над 100 км/ч.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес