Процесът идва след двумесечно издирване на телата на жертвите

Офицерът от гръцко-кипърската армия е признат за виновен по седем случая на умишлено убийство в серията убийства, шокирала средиземноморския остров. 35-годишният Никос Метаксас бе доведен в съда в Никозия под тежка охрана.  Той е обвинен в отвличане и убийства на пет жени и дъщерите на две от тях - всички чужденки.

Метаксас се призна за виновен по всички обвинения.

 

След като прокурорът прочете дълъг документ, в който подробно бяха описани престъпленията му, Метаксас, който е изправен пред доживотна присъда, прочете кратко ръкописно изявление, в което се извинява на жертвите си. Той заяви, че не може да обясни защо е извършил убийствата. "Кипърското общество ще се чуди как един от неговите членове е достигнал до такъв момент. Питах се защо и все още не съм успял да намеря отговор", каза той с колеблив глас.

Метаксас е извършил убийствата между септември 2016 г. и лятото на 2018 г.

Откриха седма жертва на серийния убиец в Кипър

Роднини и приятели на петте жени - от Филипините, Румъния и Непал - заедно с две от техните дъщери, обвиниха властите, че са се отнесли към случаите с пренебрежение.

Неспособността на полицията да разследва докладите за изчезнали жени предизвика недоволство и доведе до уволнението на шефа на полицията и оставката на министъра на правосъдието. Протестиращите обвиниха полицията в расизъм, заявявайки, че разследванията са били провалени, защото изчезналите жени са били чужденки.

Президентът Никос Анастасиадис разкритикува полицията за "явна небрежност и неизпълнение на служебни задължения" и призна, че по-добри първоначални разследвания биха могли да предотвратят някои от убийствата.

Масовият убиец от Кипър е с български корени

Процесът идва след двумесечно издирване на телата на жертвите.

Убийствата остават незабелязани в продължение на почти три години, като излизат на светло, когато туристи забелязват тяло, донесено до повърхността на шахта на 14 април при необичайно силни дъждове. Това предизвика разследване, което доведе до ареста на капитана от армията четири дни по-късно. След това той насочи следователите към местата, където е изхвърлил другите тела, включително в токсична яма близо до столицата Никозия. Властите прекараха седмици в търсене на ямата с помощта на израелски и британски експерти, преди да намерят тялото на дете, за което се смята, че е седма и последна жертва на убиеца. Държавното радио съобщи, че тялото на детето е открито от водолази, увито в килим с прикрепен към него циментен блок.

Намериха куфар с човешки останки в Кипър (СНИМКИ)

Преди това полицията откри шест други тела, включително останки, в три куфара, намерени на друго място, известно като Червеното езеро.

Кипърското правителство се съгласи да покрие разходите по погребението на всичките седем жертви.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.