4,5 млн. лева ще трябва да върнат собственици на къщи за гости в нарушение

4,5 млн. лева ще трябва да върнат собственици на къщи за гости в нарушение. Това заключи масовата проверка на земеделското министерство. В 15 случая е установено, че постройките не функционират по предназначение. Други 74 къщи за гости също са с констатирани нарушения.

Две седмици - от 13 до 27 юни тази година,  експерти от Държавен фонд "Земеделие" обикаляха България, за да проверяват къщите за гости. В обхвата на посещенията им попаднаха 288 постройки, които по европравила още подлежат на контрол. За тях са дадени 81 млн. лв. субсидии.

КЪЩИ ЗА ГОСТИ: С шуробаджанащина ли са взимани европейските пари?

„15 къщи за гости се установи, че не работят по предназаначение, като при тях липсват документи, липсва категоризация на самата къща за гости, липсват регистри”, каза ръководителят на проверяващия екип Калоян Костадинов от ДФЗ.

Кметът на Долна баня е проверен дали не е в конфликт на интереси, след като снаха му спечелила проект за изграждане на къща за гости. Там нередности не са открити. Подобно е положението и на градоначалника на Луковит, който бил съдружник във фирмата бенефициент на проекта. Във Велинград пък местен бизнесмен, получил пари по програмата - бил приятел на кмета.

„Имаше за Александър Манолев въпрос. Тя не функционира като къщи за гости, това беше установено и с нея се занимава прокуратурата”, обясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Отново разследващите ще се занимават с трите къщи за гости, свързани с роднини на Елена Йончева. Две служителки на Държавен фонд "Земеделие", които обаче нямали връзка с програмата, ще дават обяснения, след като се установило, че едната рекламирала във Facebook къща за гости, а родителите на другата имали функционираща такава.

Репортер: Илияна Шишкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.