Това коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков

 „Предложенията имат редица предимства. До момента сме наясно, че има неуредици, има и слабости в работата на НЗОК. Те трябва да бъдат премахнати. НЗОК е институцията, която стои зад гърбовете ни, закупува за нас услуги и ние ги използаме”. Това коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков относно предложението за промени в здравеопазването, според което ще можем да се осигуряваме и в частни фондове.

Новият здравен модел предвижда системата да е солидарна, както и досега - здравна застраховка да се събира от всички, да се разпределя и от нея да се ползват тези, които се нуждаят от медицинска помощ.

„С този модел се дава възможност хората да изберат кой да се грижи за техните пари. И то така да се грижи за тях, че те да бъда обгрижвани и да чувстват внимание и грижа към тях. Това към момента липсва”, каза още той.

НОВИЯТ ЗДРАВЕН МОДЕЛ: По-добър ли ще е той за пациентите?

Според Пенков с новия модел се забранява негативната селекция. „Аз мога да имам хронични заболявания. Фондовете нямат право да откажат да ме осигуряват. Ние ще избираме фондовете, а не те нас. Няма никакво значение на колко сме години и от какво боледуваме”, каза още той.

Новият модел за здраве: Частни фондове ще конкурират НЗОК

По думите на зам.-министъра на здравеопазването няма никакъв шанс пакетът да бъде намален. "Той се определя от министъра на здравеопазването, а той използва знанието на лекарите кога какво трябва да се случва. Единственото нещо, което всички могат да правят занапред, е да гарантират на всеки човек покритие на този пакет и да предложат допълнителни услуги, от които може да се печели. От основния пакет не се предвижда да се печели”, обясни още Пенков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.