Нападателят беше задържан

Най-малко 20 души са убитите при стрелбата в търговски център в американския град Ел Пасо, щата Тексас в събота, съобщава CNN. Ранените са 26. Жертвите и пострадалите са на различна възраст, съобщиха от полицията. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА НАПАДЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Стрелба в търговски център в Тексас, има много жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Нападателят беше арестуван, почти веднага, след като откри огън в магазин от веригата "Уолмарт" в мола, намиращ се само на няколко мили от мексиканската граница. По информация на американски медии стрелецът е идентифициран като 21-годишния Патрик Крусиъс от предградие на Далас. Все още не са изяснени мотивите за действията му, но от ФБР заявиха, че разследват престъпление от омраза. За това подсказвал манифест, за който се твърди, че е публикуван от стрелеца в социалните мрежи ден преди стрелбата. В него се заклеймява "нашествието" на латиноамериканци в Тексас и се прави препратка към нападението срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, където през март бяха убити на 51 души. 80% от 680-хилядното му население на Ел Пасо са латиноамериканци.

Американският президент Доналд Тръмп заклейми кървавата атака. "Стрелбата в Ел Пасо е не само трагична, но е и акт на малодушие. Заставам зад всички в тази страна в осъждането на днешния акт на ненавист. яма причини или извинения за убийството на невинни хора", написа държавният глава в Twitter. И добави, че със съпругата му Мелания се молят за хората в Тексас.

Губернаторът на Тексас определи 3 август като един от най-кървавите дни в историята на щата. 

От българското Министерство на външните работи съобщават, че няма данни за пострадали наши сънародници при стрелбата. "Българското посолство във Вашингтон е в постоянен контакт с местните власти, които засега съобщават за поне 20 загинали, но данните не са окончателни. При необходимост от съдействие сънародниците ни могат да се обадят на спешния номер 911 в САЩ, както и на телефоните на посолството във Вашингтон: (202) 387 0174; (202) 299 0273; (202) 483 1386", информират още от МНвР.

С пост в Twitter министър Екатерина Захариева изказа съболезнования на близките на убитите в Ел Пасо и изрази надежда, че пострадалите ще се възстановят бързо. "Сърцето и умът ми са с хората от Ел Пасо", пише още Захариева. 

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до Доналд Тръмп. „Бих искал от мое име и от името на българското правителство да изкажа най-искрени и дълбоки съболезнования на Вас и на семействата на загиналите и ранените в трагичния инцидент. Ние осъждаме този безсмислен акт на насилие, отнел живота на много невинни граждани. В този тъжен за цялата Ви страна ден нашите мисли са с Вас и с всички американски граждани“, пише Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.