Тя завърши без обща декларация

Хаотична, но с позитивен край макар и без обща декларация. Така може да бъде обобщена завършилата вече тридневна среща на лидерите на седемте най-развити държави в Биариц.

По горещата тема – пожарите в Амазония – лидерите решиха да бъдат отпуснати незабавно 20 милиона евро. Франция ще изпрати на място и свои военни части. В кулоарите на срещата се разпали и рядко виждана словестна война между Еманюел Макрон и бразилският му колега Жаир Болсонаро.

Сексистки нападки по адрес на Брижит Макрон от страна на бразилския лидер,  които преминаха всички граници на дипломацията. В последния ден на срещата, Доналд Тръмп подаде ръка на Китай с предложение за преговори. Изненада предизвика и внезапната поява на иранския външен министър Зариф, а според Елисейския дворец, има положително развитие на ситуацията около кризата. „Не обсъждахме много Иран, но мисля, че сме единодушни, че Иран не трябва да е ядрена сила. Това е много важно”, коментира Доналд Тръмп.

Тръмп: Има единство в Г-7 по иранския въпрос

Пожарите в Амазонската джунгла бяха основна тема на форума. „Амазония е наша обща цел. Пожарите се отразяват на вскички ни. Най-много на Франция от държавите на срещата, защото Френска Гвиана е в Амазония. Що се отнася до пожарите, ние не просто ще отправим призив, а ще директно ще действаме”, заяви френският държавен глава Еманюел Макрон.

Бедствието в Амазония обаче  още повече напрежението между Франция и Бразилия. Бразилският президент Жаир Болсонаро поведе словесна война, която премина и най-смелите граници на дипломацията. В социалните мрежи сравни 66-годишната първа дама на Франция с 30-години по-младата си съпруга – Мишел. Макрон реагира незабавно. „Какво очаквате да кажа? Тъжно е, много е тъжно. Първо е тъжно за него, второ за бразилците. Мисля, че бразилските жени без съмнение се срамуват да прочетат написаното от техния президент. Мисля, че бразилците, които са велик народ, са малко притеснени от поведението му и очакват от него като президент да се държи прилично с другите”, коментира той.

Г-7 ще помага в битката с големите пожари в Амазония

От клана Болсонаро си позволиха да стигнат още по-далеч. Президентският син нарече Макрон идиот, а министърът на образованието на Бразилия квалифицира френския президент като кретен, неспособен за управлява страна като Франция.

Домакин на следващата среща на Г-7 ще са САЩ, а Доналд Тръмп вече се прояви като любезен домакин. Той покани своите колеги в супелуксозното си голф имение в Маями, а мнозина анализатори определиха поканата като скандална.

Репортер: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.