Сценарият за Brexit без сделка остава твърде вероятен

Британският Върховен съд започва днес да обсъжда законно ли е оспорваното решение на премиера Борис Джонсън да спре работата на парламента за повече от месец, което опонентите му възприеха като опит да наложи Brexit без споразумение.

44 дни преди определения срок за излизане на Великобритания от Европейския съюз, сценарият на Brexit без сделка на Борис Джонсън остава твърде вероятен въпреки някои тревожни прогнози на собственото му правителство за недостиг на храни, лекарства и опасности от обществени сътресения.

Какво очаква Великобритания при "твърд" Brexit?

В първия ден Върховният съд ще изслуша адвокатите на ищците - в единия случай Джина Милър и в другия 78 проевропейски депутати. Адвокатите на правителството ще бъдат изслушани в сряда, а бившият премиер консерватор Джон Мейджър - в четвъртък. Ще бъде дадена думата и на други хора.Не е известно кога ще бъде оповестено решението на съда, посочва АФП.

Ако съдът реши, че спирането на работата на парламента е незаконно, то ще влезе в сила незабавно и парламентът ще бъде свикан, обясни пред АФП преподавателката по право в лондонския университет "Кралица Мери" Сионайд Дъглас-Скот.

Хаосът "Brexit": Спирането на работата на парламента е незаконно, реши съдът

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.