Някои от тях са необратими

Някои последствия от климатичните промени върху океаните и ледената покривка са необратими и човечеството трябва да се подготви за това, предупредиха учени, цитирани от БТА.

Макар че може да бъде променен преди публикуването му на 25 септември, проектодокладът на експерти по климата от ООН от края на август включва дълъг списък с опустошителни последствия, като се започне с покачване на морското ниво.

Морето се затопля

Океаните са погълнали 1/4 от дължащите се на човешката дейност парникови газове и 93 % от топлината, свързана с климатичните промени. В резултат моретата на планетата се затоплиха, увеличиха киселинността си и станаха по-малко солени.

Честотата, интензитетът и продължителността на морскитте горещи вълни, като опустошилите Големия бариерен риф, се увеличиха. Екстремните феномени Ел Ниньо, които допринасят за горски пожари, бури и епидемии, вероятно ще зачестят, ако не се намалят емисиите въглероден диоксид.

Хранителните запаси в плитките тропически води могат да намалеят с 40%. Морските видове, от планктона до рибите и бозайниците, са се преместили на стотици километри от 50-те години на миналия век, а това има големи последствия върху екосистемите и риболова.

БОРБАТА С ПРОМЕНИТЕ В КЛИМАТА: 195 държави се събраха в Бон​

Морското ниво се покачва

В сравнение с периода 1980-2000 г. океанското ниво вероятно ще се повиши с около 43 сантиметра, при положение че температурата се покачи с 2 градуса Целзий, и с 84 сантиметра, ако температурата се увеличи с 3 или 4 градуса Целзий - затопляне, към което водят сегашните тенденции. Щетите от наводненията могат да се увеличат 100, ако не и 1000 пъти до 2100 г.

През 22-ри век темповете на покачване на морското ниво вероятно ще са 100 пъти по-бързи, нараствайки от 3,6 милиметра годишно днес на няколко сантиметра. Заради покачването на океанското ниво крайбрежните райони, които притежават нужните финансови средства, ще могат да построят диги, докато населението в най-бедните райони ще трябва да се премести другаде. Дори ако температурата се покачи само с 2 градуса Целзий, вероятно ще бъдат наводнени територии с 280 милиона жители.

Между 20 и 90% от районите с влажен климат вероятно ще бъдат загубени до 2100 г. в резултат на предвиденото покачване на морското ниво.

Морето загива

Концентрацията на кислорода в морето е намаляла с 2 процента за 60 години и вероятно ще спадне с още 3-4 процента, ако не се намалят емисиите въглероден диоксид. Затоплянето на водата и замърсяването на крайбрежието са виновни за увеличаването на "мъртвите зони", където ниското ниво на кислорода пречи на морския живот.

Кораловите рифове, на които разчитат половин милиард души, за да се изхранят, ще намалеят с 90% дори ако затоплянето е само с 1,5 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и е възможно изобщо да не оцелеят при покачване на температурата с 2 градуса Целзий.

Ледът се топи

Ледената покривка в Антарктида и Гренландия ежегодно губи средно 430 милиарда тона лед от 2006 г. , превръщайки се в основен източник за покачване на океанското ниво.

Ледниците, които снабдяват със сладка вода над 2 милиарда диши, също отстъпват. Ледниците на малка надморска височина в Алпите, Кавказ и Скандинавия е възможно да загубят 80% от обема си до 2100 г.

Планините вероятно ще загубят значителна част от снежната си покривка, а това вероятно ще има важни последствия за земеделието, туризма и енергоснабдяването.

Вечната замръзналост също се топи

Между една трета и 99% от вечната замръзналост - заледената през цялата година почва, може да се стопи до 2100 г., ако климатичното затопляне продължи със същите темпове.

Количеството на живака и токсичните вещества в питейната вода вероятно ще се увеличи вследствие на топенето на вечната замръзналост и ледниците. Почти 800 000 тона живак вероятно се съдържат във вечната замръзналост.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.