Мисията ще струва около 140 млн. евро

Германски изследователски ледоразбивач в петък отплава от Норвегия, за да дрифтира една година в Арктика и да прави климатични измервания, съобщи БТА.
Около 100 учени ще потеглет с кораб от Тромсьо за най-голямата и сложна изследователска експедиция.

Ледоразбивачът "Поларщерн" е претъпкан с иструменти за събиране на данни. Идеята е той да бъде закотвен за плаващ лед и да дрифтира с него до септември 2020 г., като специалистите през цялото време ще правят измервания и експерименти, включително и през непрогледната северна зима. Те ще изследват всичко - леда, океана, атмосферата, дори дивия живот. 

България започва изграждането на нова лаборатория на Антарктида

Точното позициониране на ледоразибвача е много важно. Закотвянето трябва да е на около 85 градуса на север и 130 градуса на изток. Така експедицията ще достигне на около 200 км от Северния полюс, след което ще се насочи с течението между североизточна Гренландия и Свалбард. Ако корабът стигне прекалено на запад в 2500-километровото си пътешествие, ще бъде уловен от Бофортското течение, което се движи в Арктика по часовникова стрелка. Ако навлезе в него, излизането ще е много трудно. 
В експедицията участват повече от 70 научни института от почти 20 държави, сред които САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай. Ръководител на експедицията е Маркус Рекс от института "Алфред Вегенер" за полярни изследвания. 

ТАЙНИТЕ НА АНТАРКТИДА: Говори проф. Христо Пимпирев

Министърът на образованието и научните изследвания Аня Карличек нарече участващите в експедицията учени "герои на нашето време". Тя подчерта важността на изследванията по толкова деликатната тема за промените в климата. 
Бюджетът на мисията е около 140 милиона евро, половината от които се поема от Германия. 
Научните екипи на ледоразбивача ще се сменят. Специалистите ще остават на него по два месеца. Уникалното предимство на тази експедиция в сравнение с другите е, че наблюденията ще бъдат извършени през цял цикъл от сезони.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook