Това стана ясно след обявяването на последния доклад за страната ни

Европейската комисия препоръчва мониторингът за България да отпадне. Това стана ясно във вторник, след обявяването на последния доклад за страната ни в Страсбург. 

Механизмът за наблюдение на Румъния обаче остава.

ЕК ще представи утре докладите за България и Румъния

Сега краят на мониторинга трябва да бъде одобрен и от Европейският съвет.

Преди да вземе официално решение за прекратяване на механизма Комисията ще представи днешните отчети на Европейския съвет и Европарламента и, след като се запознае с техните бележки, ще вземе финално решение за прекратяване на проверката.

Мониторингът съпътства членството на България и Румъния от 12 години насам. Двете страни бяха единствените членки на Общността, поставени под такова наблюдение. Целта му беше да подпомага съдебната реформа, спазването на върховенството на закона и борбата срещу корупцията.

Миналата година ЕК излезе само с три препоръки към България и се надяваше страната ни да ги изпълни. Тогава бе изказано предположение, че тазгодишният, 18-и пореден доклад ще бъде последният.

„Знаете, че има приемственост в европейските инстиртуции и днес предавам решението към следващата комисия. Тя ще се заеме може би след месец”, заяви Димитрис Аврамопулос.

А председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер подчерта, че днес е изпълнил обещанието си към България мониторингът да отпадне преди края на мандата му.

„Важното е, че Комисията за първи път много ясно в свои доклад ясно и категорично констатира изпълнение на ангажиментите към България по всички шест показателя. Това, което предстои е работа”, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„Докладът показа, че ние трайно сме постигнали нива, които ни гарантират доверие сред партньорските служби”, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

При прекратяване на механизма, България ще се озове с останалите страни от ЕС в обхвата на общ механизъм за върховенството на закона, предвиждащ и санкции за неизпълнение.

„Смият механизъм вече доста отдавна загуби тази енергия за реформи, която подтикваше българското правителство да прави дълбоки промени”, коментира Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти.

„Ние винаги сме казвали, че искаме един общоевропейски механизъм за наблюдение на върховенството на закона и справедливостта във всяка страна-членка, защото никъде няма идеална ситуация. Тази тема със справедливостта е основна, тя е важна за всички европейски граждани”, коментира евродепутатът Андрей Ковачев.

„Мониторингът не е отменен. Същевременно той няма да се осъществява. Той е „замразен”. Очакваме общоевропейски механизъм за европейско правосъдие и върховенство на правото, който ще се проточи години и години докато влезе в сила”, каза евродепутатът Радан Кънев.

Докладът на Комисията до Европейския парламент и Съвета за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка вижте ТУК.

Кореспондент: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.